duminică, 3 ianuarie 2010

3 Povesti ale unor femei celebre care te pot inspira

Femeile celebre sunt urmarite pas cu pas si se afla permanent sub lupa ochilor "acizi" ai presei, dar si sub diversele interpretari ale oamenilor de rand. Le analizam atent, le gasim de multe ori solutii pentru problemele cu care se confrunta sau chiar extragem noi raspunsuri la problemele noastre din forta pe care unele dintre ele o emana din experientele prin care trec si prin putinta de a trece peste unele dintre incercarile vietii.
Desi fiecare poveste, fie ca e a unei femei celebre sau nu, are morala ei si din toate avem cate ceva de invatat, experientele dramatice ale femeilor celebre, care pozau la un moment dat in persoane extrem de puternice, sigure pe ele si fericite, au un impact mai mare asupra noastra, neintelegand cum de i se poate intampla asa ceva unei femei care parea sa aiba totul la picioarele ei si cautand sa observam cauzele si solutiile pe care astfel de persoane le-au gasit.

Depresiile si afectiunile psihice nu tin cont de fericire, de persoana sau de statut: ataca fara remuscare si se agata cu toata puterea de noi, insistand sa ne cotropeasca mintile. Uneori, ele biruie in fata noastra, alteori gasim in noi sau in in cei de langa noi resursele necesare evadarii din astfel de inchisori invizibile.

Fiecare dintre noi a avut macar un moment mai greu in viata. Important este sa gasim in noi puterea de a ne ridica si a merge mai departe. Sunt convinsa ca aceste povesti iti vor da putere sa o iei de la capat.


Elizabeth Gilbert - puterea cuvantului in "tratamentul" iubirii



Este autoarea unui bestseller intitulat "Mananca, roaga-te, iubeste", o poveste inspirata din experienta proprie, o aventura in cautarea linistii sufletesti dupa un intreg sir de deceptii si suferinte. Inca de la inceputul cartii, ea se descrie ca fiind " o femeie de cariera, trecuta de 30 de ani, abia iesita dintr-o casnicie ratata si dintr-un groaznic si interminabil divort, urmat de o aventura amoroasa incheiata cum nu se poate mai prost. Cascada asta de esecuri m-a transformat intr-o femeie vulnerabila, trista si cu vreo sapte mii de ani mai batrana." O descriere nu tocmai fericita a unei istorii de 30 de ani, o viata cazuta prada depresiei si inchistata intre "peretii" succesiunii de dezamagiri care au macinat bucata cu bucata sufletul ei. O tristete inimaginabila care nu putea sa treaca pe langa ea si oricat de puternica ar fi fost nu s-ar fi sustras amprentarii vietii.

Asa ca s-a hotarat sa abandoneze tot si sa plece timp de un an in regasirea propriei fiinte, a sufletului pierdut, astfel ca a pus punctul pe I, in trei locatii diferite, care intamplator sau nu incepeau cu aceeasi litera: Italia, India, si Indonezia. "Am vrut sa explorez si sa descopar arta placerii in Italia, arta devotamentului in India, iar in Indonezia, arta de a le echilibra pe primele doua". Un plan initial construit cu scopul de a se vindeca de criza emotionala si spirituala care a devastat-o, mai ales ca ea recunoaste ca a avut o tentativa de suicid. Astfel, pe parcursul acestui an, reuseste sa se lase fermecata de bucataria italieneasca si de viata boema de acolo, ingrasandu-se 12 kilograme, pe care ea le considera ca fiind "cele mai fericite 12 kilograme din viata ei"; in India se regaseste spiritual prin asceza (compusa din mai multe activitati: meditatie, trezire la 4 dimineata, frecat podele), iar in Indonezia, asa cum spuneam mai devreme, a incercat sa echilibreze cele doua componente: trupul cu sufletul intr-un tot numit fericire, loc in care isi gaseste marea dragoste.

Uneori puterea cuvantului este suficienta pentru a-ti reveni din depresie sau pentru a te trezi la realitate. Exact acest lucru o sa il redau si eu prin sfaturile si indicatiile, adevarurile si faptele pe care Richard, yoghin texan, i le-a insiruit intr-o repriza de texte menite de a scoate din sufletul ei dragostea pierduta, iubirea vietii ei, asa cum spunea chiar ea. "Mare branza te-ai indragostit. Tipul asta a atins ceva in inima ta, mai adanc decat ti-ai inchipuit tu ca se poate, te-ai fript, fatuco. Dragostea pe care ai simtit-o atunci la inceput a fost doar inceputul. Abia i-ai prins gustul. Ce-ai patit tu e doar o chestie dureroasa, dar limitata. Ai rabdare si ai sa vezi ca poti sa iubesti mai mult de atat. La naiba, tu ai puterea sa ajungi sa iubesti intr-o zi lumea intreaga. Asta-i destinul tau."
"Dar David era iubirea vietii mele", replica ea.

Yoghinul asculta cu atentie replica ei si pornit pe aceasta replica nu tocmai pe placul lui, ii ofera o oarecare explicatie a dragostei si sufletului-pereche cu rolul de a o mai demitiza un pic din cadrul idealist in care o situam noi mereu si de a o mai umaniza, a o supune greselii. Paragraful urmator vorbeste de la sine: "Lumea crede ca sufletul pereche este cineva cu care te potrivesti la fix, toti isi doresc sa fie asa.
Dar sufletul pereche este o oglinda, e ala care-ti arata toate chestiile care te trag inapoi, ala care-ti atrage atentia asupra ta insati, ca tu sa-ti poti schimba viata. Probabil ca un suflet pereche adevarat e cea mai importanta persoana care ti-e dat sa o intalnesti in viata, pentru ca-ti darama toate prejudecatile si te obliga sa te trezesti. Dar cand e vorba sa traiesti toata viata cu respectivul? Nu. Prea dureros. Sufletele astea pereche ne apar in viata tocmai pentru ca noi sa ne putem descoepri alte fete ale propriei noastre persoane. Dupa care pleaca, si-i multumesc lui Dumnezeu ca se intampla asa.
Problema este ca nu poti sa te desprinzi de treaba asta. Scopul lui a fost sa te scuture din amorteala, sa te scoata din casnicia din care trebuia sa iesi, sa-ti ciufuleasca nitel orgoliul, sa-ti arate care-ti sunt limitarile si viciile, sa-ti rupa inima ca sa intre lumina inauntru, sa te faca sa ajungi atat de diperata si fara control, incat sa fii obligata sa-ti schimbi viata, dupa care sa o stearga... Problema e ca tu nu poti sa accepti ca a durat atat de putin... esti ca un catel la groapa de gunoi, lingi intr-una o conserva si speri sa te saturi. Si daca n-ai grija, conserva aia o sa ti se infiga in bot si n-are sa fie deloc bine de tine. Asa ca las-o balta."


Brooke Shields - suferinta de a nu trai sentimentul matern

Frumoasa si prietenoasa actrita americana imparte cu lumea intreaga povestea ei personala si tragedia prin care a trecut la nasterea primului ei copil. Pe principiul "viata bate filmul", fostul model american coboara de pe scena luminoasa si plina de blitzuri a podiumului, dar si din lumea filmului si cade prada nedreptatilor vietii reale si greutatilor ei, depresia suferita la nasterea primului ei copil, furandu-i bucuria primelor momente ale statutului de mama.

In primavara anului 2005, Shields se destainuie ziarelor si televiziunilor si povesteste cum a decurs lupta ei cu depresia postanatala, un adevarat razboi care a inclus atat depresie, cat si tentative de suicid, imposibilitatea de a raspunde nevoilor copilului ei. Boala s-a instalat pe fundamentul unui cumul de factori care au condus la aparitia ei: o nastere traumatica, moartea tatalui ei cu 3 saptamani inainte de nastere, stresul cauzat de procesul de fertilizare in vitro, un avort, o istorie familiala marcata de depresivi, precum si de hormonii si schimbarile din timpul sarcinii. Un "buchet" intreg de deceptii si tragedii care si-au gasit punctul culminant odata cu nasterea copilului. In acest stadiu, simpla psihoterapie era insuficienta, de aceea i-a fost recomandat un tratament medicamentos cu sedative (Paxil). "Intr-un fel ciudat, a fost destul de confortabil pentru mine atunci cand obstetricianul mi-a spus ca sentimentele si trairile mele, criza de disperare prin care treceam au fost strict legate de o mutatie biochimica din organismul meu."

Actrita sustine ca odata ce se admite faptul ca depresia postnatala este cu adevarat o problema serioasa si nu de neglijat sau lasata la voia intamplarii, atunci tratamentul devine o necesitate, care vine sa indeparteze o suferinta cumplita. Desi multi critica acest tip de tratament medicamentos in astfel de cazuri, din momentul in care constientizezi ca ai o astfel de problema, nu te intereseaza opinia sociala si nici criticile din partea multora, ci sanatatea ta si dorinta de a te bucura iar de familia ta.

Sub supravegherea atenta a unui doctor, spune Shields, am reusit sa opresc tratamentul medicamentos, fara de care nu as fi putut deveni parintele iubitor de astazi. A trecut cu bine peste acest hop din viata ei, si a simtit nevoia sa isi transpuna sentimentele si trairile pe care le-a experimentat in acea perioada intr-o carte intitulata "Down Came The Rain: My Journey Through Post-Partum Depression".

Mariah Carey - cand compromisul produce dezastru

Mariah Carey este o diva in adevaratul sens al cuvantului. O cantareata cu o voce inconfundabila; nimeni nu poate sa uite piesa Without You, care nu numai ca a facut inconjurul intregii lumi, dar care inca mai persista in mintea multora dintre noi, Mariah evidentiind prin aceasta piesa adevaratele ei calitati vocale, deloc de neglijat. Pe langa calitatea de artista de prestigiu, frumusetea si eleganta pe care le-a afisat intotdeauna, si pe care le "pastreaza" cu multa vointa chiar si la 39 de ani pe care ii are acum, ii ofera din plin statutul de diva. Dar nici divele nu sunt scutite de incercarile vietii, uneori celebritatea platind preturi scumpe in viata, printre care si sanatatea mentala.

Celebritatea, aparenta fericire, dar si inceputul sfarsitului avea sa apara in viata ei odata cu relatia amoroasa dintre ea si Tommy Mottola, cuplu care si-a oficializat relatia in anul 1993. Motolla a fost pentru ea rampa de lansare in lumea showbizului, cel care a creat din ea cea pe care o stim: o cantareata de renume international si o frumusete care sclipea in orice colt de pagina de ziar ai fi pus-o. Zvonurile care au circulat odata cu oficializarea relatiei au fost dintre cele mai diverse, putini fiind cei care credeau intr-o adevarata iubire intre cei doi, cele mai multe voci spunand ca a fost o relatie de convenienta. Cum fara foc nu iese fum, in 1997 cei doi s-au despartit, ior declaratia imediata a vedetei a fost socanta, avand in vedere imaginea publica a casatoriei era una pozitiva. Carey a sustinut ca despartirea de Mottola vine ca o usurare, ea simtindu-se in relatia cu el ca o prizoniera inlantuita.

Totusi, vedeta a ramas la casa de discuri a sotului ei, ceea ce avea sa fie punctul culminant al declinului emotional, mai ales dupa ce tatal ei decedase si dupa despartirea de Luis Miguel, urmatorul barbat din viata ei dupa despartirea de Mottola. Fostul sot al acesteia a continuat sa o impresarieze fara ca ea sa isi dea seama ca u vroia altceva decat sa ii distruga cariera, iar intr-un final chiar pe ea insasi. Toate actiunile pe care acesta le-a intreprins impotriva ei, precum si lungul sir de evenimente dezastruoase din viata persoanala, au determinat aparitia unei caderi emotionale puternice.

Salvarea si revenirea divei din acest cerc vicios a constituit-o ruptura definitiva de casa de discuri a lui Mottola, insa toata recuperarea a durat destul de mult timp, acum artista fiind iarasi in top cu piese explozive si apreciate de criticii de specialitate. Putem sa spunem ca Mariah Carey si-a facut-o oarecum cu mana ei, cum spune vorba din popor, casatorindu-se probabil dintr-un compromis care s-a dovedit a nu fi marele succes pe care-l astepta ci una dintre tragediile vietii ei.

Multiple sunt caile prin care ne putem vindeca de propriile noastre dureri, frici, temeri si probleme. Orice poate deveni leacul mult cautat: o floare, o "palma" de cuvinte menite sa ne trezeasca dintr-un vis urat sau pur si simplu familia, oamenii apropiati. Tratamentul necesar poate fi un lucru atat de mic, incat ai ramane surprinsa, important e sa gasim calea catre el. Uneori o descoperim rapid, alteori e nevoie de timp pentru a o afla. Dar reusim, cu resursele mici, dar puternice pe care le detinem ca fiinte umane, avem sanse mari sa ne vindecam uneori singuri....Eroinele noastre au reusit...ele nu sunt mai puternice ca tine, ci doar mai cunoscute; si tu poti reusi si ne poti impartasi victoria ta in lupta cu "tradarile" psihicului.

2 comentarii:

  1. buna,

    arunca si tu o privire pe
    http://www.questioare.com
    si daca iti place ce anume gasesti pe acolo, adauga-l in lista ta de bloguri.

    multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  2. am citit si eu "Mananca, roaga-te, iubeste" e foarte interesanta cartea!

    RăspundețiȘtergere