marți, 2 februarie 2010

Cum sa te descoperi. Calatorie spre interior. Pasul 3


Psihologul Abraham Maslow, care si-a petrecut vita studiind fiintele umane care aveau o energie de viata debordanta, creativitate, bucurie – persoane caracterizate de nevoia de autorealizare – numea acele momente deosebite din viata noastra “EXPERIENTE DE VARF”. Dupa examinarea a mii de cazuri de oameni creativi si fericiti, a ajuns la concluzia ca acesti “autorealizatori” au anumite lucruri in comun. 

De exemplu acestia tind sa fie cei mai sanatosi din societate atat mental cat si fizic.
 De asemenea par sa aiba o multime de valori in comun cum ar fi: pretuirea simplitatii, a integritatii, a adevarului, a onestitatii, a unicitatii – de fapt aceleasi valori pe care v-ati astepta sa le aiba misticii. Ei bine sunt oameni care au tendinta sa traiasca in mod fregvent experiente de varf, de fericire suprema, de extaz, de incantare – In care conflictele vietii sunt cel putin pentru o perioada de timp depasite sau rezolvate. Nu e minunat?

            Desi cei mai multi dintre cei care au aceste “experiente de varf” se intalnesc intamplator cu ele si ajung la ele in mod natural, se poate sa te si cultivi si autoeduci intr-un anume fel pentru a ajunge sa traiesti astfel de experiente cat mai des.
            Se poate intampla atunci cand ne indragostim, cand ne simtim multumiti de noi insine, atunci cand suntem fericiti pentru ca totul pare a se armoniza in jurul nostru. In acele momente totul pare sa se incadreze perfect in marele puzzle al vietii sau ne simtim pur si simplu bine si viata are sens.

            Exercitiu: Care sunt experientele tale de varf?

Descrie pe o coala de hartie un moment sau momentele din viata ta cand ai simtit ca “traiesti din esenta”. Un moment cand totul parea sa iti mearga bine cand te simteai implinita si impacata cu tine insati. Aminteste-ti scena cat mai viu cu putinta  si foloseste cat mai multe detalii pentru a-ti evoca impresiile.


Din acest moment foloseste aceste descrieri ca punct de referinta pentru a-ti da seama cat de bine te poti simti si cat de minunata poate fi viata. Pe masura ce vei deveni mai preocupata de propria realizare si vei incepe sa traiesti din ce in ce mai mult in functie de ceea ce iti dicteaza sufletul experientele de varf vor deveni din ce in ce mai  frecvente.


            In articolele urmatoare urmeaza cativa pasi esentiali pentru a fi mai aproape de visul tau.

O zi minunata si plina de experiente intense iti doresc, 
Theona


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu