miercuri, 3 februarie 2010

Iata un exemplu ca se poate!

         De multe ori atunci cand esti intr-un moment de impas al vietii, cand ai de trecut peste un hop mai mare ai nevoie de o motivatie buna. Ai nevoie de un impuls, ai nevoie de acel ceva care sa te ambitineze si sa iti ofere energia necesara.

Pentru fiecare functioneaza altceva, in functie de situatia in care se afla, in functie de ceea ce vrea sa obtina, in functie de personalitate, de valori etc.

       Pentru mine, de exemplu, functioneaza foarte bine exemplele reale. Vreau sa mi se arate ca se poate si daca a mai reusit cineva inseamna ca exista toate sansele sa reusesc si eu. Sigur ca in viitor sper sa trec si de acest nivel si sa nu mai am nevoie de exemple. Sa cred in visul meu chiar daca acela pare imposibil de realizat.

       Dar pana atunci sa revenim la puterea exemplului. Cum citeam eu diverse articole pe internet ajung la un interviu a lui Alice Nastase despre care nu stiam foarte multe. Poate doar ca e redactor sef la una din revistele lunare pentru femei. Am scanat rapid textul ai tocmai cand ma pregateam sa inchid fereastra mi-a atras atentia mesajul de final:

“Ce mesaj ai dori sa le transmiţi cititoarelor noastre?
- Le-aş ruga să se întrebe, onest, dacă sunt fericite. Şi dacă nu sunt, să îşi schimbe viaţa. Pentru că nu trăim decât o singură dată.” 
Sursa: http://octavian.intercer.org/

Atunci mi-am zis “Clar! E de-a noastra!”
Recunosc ca mi-a trezit interesul si am citit tot interviul pe nerasuflate. Este exact ceea ce aveam nevoie. Am auzit multe povesti de success, povesti incredibile, dar parca voiam si ceva de pe plaiurile noastre mioritice, ca de povestile motivationale tipic americane am auzit cu toti….voiam ceva care sa se muleze cu mine o femeie de succes care a avut si coborasuri in viata dar care nu s-a complacut in situatie si a vrut mai mult de la viata ei...

Iata cateva fragmente:


- Cum a început “Tango”?
- „Tango” a început nu dintr-o ambiţie, ci dintr-o disperare. Patronii mei de la „Tabu” m-au dat afară când n-au mai avut nevoie de mine şi când au constatat că sunt prea nesupusă pentru gustul lor. M-am trezit şomeră, cu un copil de trei ani şi cu unul de zece luni. Mariajul meu nu prea mai mergea. Eram nefericită şi am simţit nevoia să fac ceva care să schimbe totul, un gest nebunesc. O revistă care să nu semene cu nimic. O revistă despre dragoste, în toate formele ei.


- De ce acest nume, ce poveste ascunde?
- „Tango” este o poveste de dragoste, este simbolul cuplului - pentru că dragostea e un miracol în doi.


- Cui se adresează revista “Tango”, pentru cine a fost creată?
- „Tango” a fost creată pentru femei ca mine, care au curajul să îşi revendice dreptul la iubire, dreptul la sensibilitate, la forţă şi la slăbiciune, deopotrivă. Pentru femei culte, oneste, curajoase.


Eşti redactor-şef al revistei „Tango” din 2005. Care a fost cea mai mare schimbare pe care ai remarcat-o în aceşti patru ani care au trecut, din 2005 până acum, în ceea ce priveşte rolul femeii în societate?
- Lucrez încă din 2002 la o revistă pentru femei, deci sunt destul de conectată la problemele femeii în societatea românească. Dar aş minţi să spun că rolul femeii s-a schimbat în ultimii şapte ani. Femeile din România încă se luptă cu mentalităţi păguboase, cu marginalizări, cu misoginism, femeile din România mai caută încă soţi cu bani şi putere, femeile din România stau încă la coadă pentru drepturi egale cu bărbaţii în politică sau în afaceri. Sau în presă, unde bărbaţii fac legea, patronii sunt bărbaţi, bogătaşii sunt bărbaţi...


- Ce face exact, redactorul-şef al unei reviste pentru femei?
- La revista mea, redactorul-şef face de toate. Scrie, corectează, are întâlniri, face interviuri, face planuri, face afaceri de presă, face PR, face publicitate. Dar asta pentru că suntem o revistă independentă, iar munca mea e mai grea ca a unui omolog care lucrează într-un trust. „Tango” e revista mea şi e singura revistă puternică şi cunoscută care nu s-a afiliat unui trust. Ne e greu, dar suntem unici. Şi liberi să scriem ce vrem şi să muncim până la epuizare...
Care este cea mai mare răsplată a muncii tale?
- Cititorii mei. Am oameni care mă iubesc cu adevărat, care ar veni, dacă i-aş chema. Blogul meu, alice.revistatango.ro, e o dovadă năucitoare că oamenii mă citesc şi se identifică valorilor promovate de revista mea.


- Care este viziunea ta pentru revista pe care o conduci?
- Viziunea mea pentru revistă este viziunea mea de viaţă. Cred în dragoste, în autenticitate, în onoare. Cred în dreptul la fericire.


- Ai o rubrică preferată în revista „Tango”?
- „Tango” e tot un copil al meu. O iubesc în întregime, îi îngrijesc fiecare părticică şi o gândesc cu grijă. Nu am rubrici preferate şi mă străduiesc să nu am rubrici mai bune şi altele mai proaste.
Sursa: http://octavian.intercer.org/


Iata toate ingredientele de care aveam nevoie ca sa o transform in model, intr-un exemplu de viata:

- a pornit de jos, a avut si ea mult, foarte multe momente grele;
- a stiut sa spuna STOP si a avut puterea sa o ia de la capat pe un al drum atat in cariera cat si in dragoste si astfel a primit o viata noua, implinita si fericita
- a avut un vis, a crezut in el si a luptat pentru a-l obtine;
- a pus multa pasiune, incredere si daruire in visul ei si mai ales multa munca si astfel a devenit realitate;
- nu s-a complacut intr-o situatie de teama de a nu esua sau ca sa nu “o vorbeasca lumea de rau”. De ce? Pentru ca si ea crede in dreptul la fericire.
- Are 3 copiii si numai pentru asta o consider de 3 ori femeie (mai ales ca a ales calea naturala de a-I aduce pe lume)
- A stiut sa imbine cariera cu pasiunea cu familia si cu dragostea. Si zice ea ca a gasit reteta fericirii.

Pentru toate acestea si alte cateva ma declar o admiratoare a doamnei Alice Nastase!


Iata un articol care mie mi-a placut foarte mult si al carei autoare este:

http://alice.revistatango.ro/2009/07/dreptul-la-fericire/

Inchei cu inca un citat:

"Esti fericit/fericita? Dacă nu esti, fa ceva si schimba-ti viaţa. Pentru că nu trăim decât o singură dată."

 O viata implinita iti doresc,

Theona

marți, 2 februarie 2010

Cum sa te descoperi. Calatorie spre interior. Pasul 3


Psihologul Abraham Maslow, care si-a petrecut vita studiind fiintele umane care aveau o energie de viata debordanta, creativitate, bucurie – persoane caracterizate de nevoia de autorealizare – numea acele momente deosebite din viata noastra “EXPERIENTE DE VARF”. Dupa examinarea a mii de cazuri de oameni creativi si fericiti, a ajuns la concluzia ca acesti “autorealizatori” au anumite lucruri in comun. 

De exemplu acestia tind sa fie cei mai sanatosi din societate atat mental cat si fizic.
 De asemenea par sa aiba o multime de valori in comun cum ar fi: pretuirea simplitatii, a integritatii, a adevarului, a onestitatii, a unicitatii – de fapt aceleasi valori pe care v-ati astepta sa le aiba misticii. Ei bine sunt oameni care au tendinta sa traiasca in mod fregvent experiente de varf, de fericire suprema, de extaz, de incantare – In care conflictele vietii sunt cel putin pentru o perioada de timp depasite sau rezolvate. Nu e minunat?

            Desi cei mai multi dintre cei care au aceste “experiente de varf” se intalnesc intamplator cu ele si ajung la ele in mod natural, se poate sa te si cultivi si autoeduci intr-un anume fel pentru a ajunge sa traiesti astfel de experiente cat mai des.
            Se poate intampla atunci cand ne indragostim, cand ne simtim multumiti de noi insine, atunci cand suntem fericiti pentru ca totul pare a se armoniza in jurul nostru. In acele momente totul pare sa se incadreze perfect in marele puzzle al vietii sau ne simtim pur si simplu bine si viata are sens.

            Exercitiu: Care sunt experientele tale de varf?

Descrie pe o coala de hartie un moment sau momentele din viata ta cand ai simtit ca “traiesti din esenta”. Un moment cand totul parea sa iti mearga bine cand te simteai implinita si impacata cu tine insati. Aminteste-ti scena cat mai viu cu putinta  si foloseste cat mai multe detalii pentru a-ti evoca impresiile.


Din acest moment foloseste aceste descrieri ca punct de referinta pentru a-ti da seama cat de bine te poti simti si cat de minunata poate fi viata. Pe masura ce vei deveni mai preocupata de propria realizare si vei incepe sa traiesti din ce in ce mai mult in functie de ceea ce iti dicteaza sufletul experientele de varf vor deveni din ce in ce mai  frecvente.


            In articolele urmatoare urmeaza cativa pasi esentiali pentru a fi mai aproape de visul tau.

O zi minunata si plina de experiente intense iti doresc, 
Theona


luni, 1 februarie 2010

Cum sa te descoperi. Calatorie spre interior. Pasul 2



Am deschis acest subiect pentru ca este extrem de important sa te descoperi asa cum esti tu cu adevarat pentru a fi pe deplin implinita. Trebuie sa invatam sa ascultam soaptele sufletului. Trebuie sa stim sa credem in acele intuitii, in acele, simtiri care vin dinspre interior pentru ca mai apoi sa punem in practica acele trairi.  Cei mai multi dintre noi nu au invatat niciodata asta. Unii chiar nici nu au habar de puterea ce exista in interiorul fiecaruia dintre noi. Acesta este motivul pentru care am decis sa abordez acest subiect.
            Parintii, sistemul educational,sefii, partenerii de viata si nuin ultimul timp mass-media ne-au inoculat tot felul de idei care ne invata sa nu avem incredere in noi insine si mai degraba sa traim in conformitate cu regulile stabilite de ceilalti.
            Aceste reguli pot fi predici de genul: “intotdeuna gandeste-te la ceilalti mai intai”; “daca vei avea success vei atrage invidia altora”; “nu trebuie sa faci asta, X s-ar putea sa nu fie de acord” sau “cum sa divortezi? Ce va zice lumea?  Taci si indura pentru ca altfel te vei face de ras” (cu alte cuvinte renunta la tine pentru lume).
            Suntem bombardati cu tot felul de imagini ale “femeii perfecte”; ale “cuplului perfect” prin tot felul de reclame. Ni se sugereaza ca doar atunci cand vei avea masina aceea, casa, catelul, si hainele respective vei putea fi “FERICIT”.
            Uneori chiar ajungem sa credem ca au dreptate si ca acelea sunt si dorintele noastre, pentru ca “astea sunt in trend”. Dar de fapt noi am pierdut contactul cu interiorul nostru. Ne-am indepartat foarte mult de ceea ce simtim cu adevarat …
            Este nevoie de putina practica pentru a-ti asculta vocea interioara. Poate ca prima data cand le vei auzi nici nu le vei baga in seama.
            Pentru a exprima cine suntem cu adevarat trebuie sa cladim o punte intre lumea noastra interioara si lumea noastra exterioara. Astfel incat mai putin din potentialul nostru sa fie blocat, suprimat sau dispersat. Trebuie sa devenim mai constienti de felul in care vrem sa traim, sa ne hranim, sa ne relaxam etc si de felul in care punem in practica ceea ce auzim pentru a vedea ce ne face bine si ce nu.

Sfat: Nu ezita sa experimentezi cat mai multe. Numai asa iti vei da seama ce anume iti place cu adevarat si ce nu. La ce anume esti talentat si la ce nu. Ce anume faci cu pasiune si ce nu.

Exercitiu de autocunoastere: Analizeaza bine fiecare intrebare, acorda-ti timp si liniste pentru a raspunde la ele. Este posibil sa gasesti raspunsul si dupa o perioada de timp; asta deoarece subconstientul tau lucreaza mereu chiar si atunci cand nu iti dai seama.

1. Cine sunt eu? Aceasta intrebare nu se refera la numele tau sau la provenienta ci la ceea ce iti vine in minte cand iti este adresata intrebarea. Cum te vezi pe tine insati? Ce iti place?

2. Ce vreau?  Raspunsul  la aceasta intrebare ar trebui sa includa tot ceea ce simti, tot ce iti doresti sau speri in secret, de la cel mai neinsemnat lucru pana la aspiratii uriase.

3. Ce consider eu ca imi sta in cale? Aici mentioneaza orice circumstanta, persoana, loc, lucru, gand, sentiment despre care simti ca iti sta in cale.

4. Unde ma aflu in prezent fata de ceea ce imi doresc?
Pentru a crea ceea ce iti doresti in viata – de la un respect mai mare fata de tine pana la casa visurilor tale ai nevoie de 2 lucruri: de o viziune clara a ceea ce cauti si 2, trebuie sa stii unde te afli fata de acea viziune.

Raspunsurile la cele 4 intrebari se vor schimba odata cu tine. De aceea este bine sa raspunzi la ele din cand in cand.

Ia o foaie si un pix, sau deschide chiar acum un document blank si apuca-te de scris.

Iti doresc multa inspiratie,
Theona